PLJ Livreddende Kompetencer

Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp

Formål

Deltageren kan handle ud fra førstehjælpens hovedpunkter i forbindelse med såvel almindelige førstehjælpssituationer som brancherelaterede ulykker samt forebyggelse af disse. Deltageren kan handle hensigtsmæssigt ved ulykker, der umiddelbart er livstruende, eller som kan udvikle sig til livstruende situationer. Deltageren kan både selvstændigt og i samarbejde med andre, håndtere en voksen bevidstløs person, med og uden normal vejrtrækning, jf. ERC guidelines for basal genoplivning. Deltageren kan give relevant førstehjælp til en voksen person, der har fremmedlegemer i luftvejene, jf. ERC guidelines for basal genoplivning. Deltageren kan yde førstehjælp til akutte skader, akut opståede sygdomme, og kan reagere relevant på den tilskadekomnes tilstand, samt sikre relevant videre hjælp.

Gennemførelsen af uddannelsen:

Efter denne plans særtillæg skal deltageren kunne håndtere situationer med akut opståede sygdomme, akutte skader og brancherelaterede skader i forhold til, og i samspil med, indholdet i uddannelsesplanen Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor.

 Uddannelsen skal gennemføres med et minimum af teori og primært gennemføres ved hjælp af praksisnære øvelser, deltagerrefleksion og praktisk træning. Øvelser og træning skal gennemføres på relevant og egnet sted/areal, hvor relevante remedier kan indgå. I uddannelsesplanen for ’Førstehjælp ved hjertestop’ indgår del 1 (Indledning m.v.) og del 4 (Afslutning). Del 4 gennemføres først ved afslutningen af et kursusforløb. I denne plan for funktionsuddannelse antages, at alle uddannelser gennemføres som et samlet kursusforløb.

First aid paramedic in training, treating third degree burns
Indhold:
  • Det komplette indhold af Basisuddannelsen ’Førstehjælp ved hjertestop’

  • Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor

  • Førstehjælp ved skader på bevægeapparatet inkl. hovedskader

  • Førstehjælp ved kemiske påvirkninger

  • Særtillæg 1:
    Akut opståede sygdomme

  • Særtillæg 2: Brancherelateret førstehjælp og forebyggelse

  • Praksisnære scenarier øves med hovedvægten på træning af førstehjælpens hovedpunkter

Særlige bemærkninger:

Denne uddannelse må kun gennemføres som led i en erhvervsuddannelse, (EUD) i henhold til gældende bekendtgørelser fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.Funktionsuddannelsesplan Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp Side 3 af 5 Da uddannelserne ’Førstehjælp ved hjertestop’ og ’Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor’ er omfattet af Kørekortbekendtgørelsen, er de ikke omfattet af den generelle EUD-dispensation for deltagerantal. Der må derfor maksimalt undervises 16 deltagere pr. registreret DFR-instruktør i disse undervisningsdele.

Den trafikrelaterede forebyggelsesdel skal gennemføres med det gældende materiale fra Rådet for Sikker Trafik. På uddannelsen skal indgå en række færdselsrelaterede øvelser på relevant P-areal/vej, og der kræves derfor, at der er minimum én bil og én cykel til rådighed for disse øvelser. Det er ikke et krav at de er funktionsdygtige, men de skal kunne indgå som øvelseselementer i forbindelse med de praktiske øvelser mm. Instruktøren skal gennem praktiske øvelser og deltagernes demonstration af færdigheder sikre, at hver enkelt deltager lever op til de angivne kompetencer og delkompetencer. Det er det enkelte uddannelsessteds ansvar, at hver enkelt deltager lever op til de i uddannelsesplanerne fastsatte kompetencemål. Dette indebærer, at det er uddannelsesstedets ansvar at sikre, at nødvendige ressourcer, såvel instruktørmæssigt som udstyr, er til stede.

Kursusbeviset er gyldigt 24 måneder efter sidste kursusdato. Skal beviset bruges i forbindelse med erhvervelse af kørekort, skal ansøgning om kørekort dog være indleveret senest 1 år efter sidste kursusdato jf. kørekortbekendtgørelsen Denne uddannelse må kun gennemføres på følgende uddannelser (jf. Børne- og Undervisningsministeriets oversigt over erhvervsuddannelser, september 2020): – Ambulancebehandler – Anlægsgartner – Buschauffør i kollektiv trafik – Bådmekaniker – Cykel-og motorcykelmekaniker – Dyrepasser – Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen – Forsyningsoperatør – Gartner – Greenkeeper – Havne- og terminaluddannelsen – Karrosseriteknikeruddannelsen – Kranføreruddannelsen – Køletekniker – Lager- og terminaluddannelsen – Landbrugsuddannelsen – Lastvognsmekaniker – Lufthavnsuddannelsen – Maritime håndværksfag – Ortopædist – Personvognsmekaniker – Skov- og naturtekniker – Togklargøringsuddannelsen – Turistbuschauffør – Veterinærsygeplejerske Funktionsuddannelsesplan Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp Side 4 af 5

 Denne uddannelse er udviklet i samarbejde med Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danske SOSU-skoler

Tid

720 minutter